Bolero band Osijek

O Bandu

Bolero band Osijek

Svašta o svemu

Malo je bandova na ovim prostorima koji su kao pojedinci uložili toliko da bi bili prepoznatljivi kao što smo morali mi. Bukvalno sve od nule, jer kao pojedinci smo bili totalno nepoznati, a kao band pogotovo, tako da je svaka svirka bila 100% pogonsko gorivo za svakoga od nas. Osim toga, iako smo rođeni osječani, iz različitih kvartova, imali smo totalno drugačije glazbene uzore ili shvaćanja o glazbi, a možda najteži dio od svega, što smo svi do jednoga različitih karaktera. Različiti karakteri su sigurno pridonijeli da osim međusobnih kompromisa, jedino bavljenje glazbom može odrediti naš put, jer kada karakterno i glazbeno spojite 'punkera', 'metalca', 'narodnjaka', 'tamburaša', 'rockera' i 'zabavnjaka', možete zaista očekivati svašta, a mi smo sa time bili na dobitku, jer smo mogli pratiti sve glazbene pravce podjednako.

Kao djeca smo pohađali različite glazbene škole, 'skidajući' sve što dođe pod ruke i fascinirani glazbom općenito, koristili smo svaku moguću prigodu nabaviti poneki vinil iz inozemstva. Tako su neki od nas, već sa trinaest godina, bili članovi ponekih školskih bandova, a večina nas je već bila dovoljno ozbiljna da sa šesnaest godina zasviramo sa iskusnim 'matorcima' i po prvi puta se uhvatimo u koštac sa svatovskim repertoarom.

Tu je sudbina definitivno umiješala prste za svakog od nas i gurnula nas u 'vatru', gdje smo odmah morali znati svirati pjesme koje do tog trenuka nikad nismo ni čuli, jer je do snimaka bilo jako teško doći.

Želja i strast za sviranjem oduvijek „kuha“ u nama i nije popustila do danas. Bolero band je baš trebao takve glazbenike kakvi jesmo, što je zaokružio današnju postavu benda kakvim ga i danas gledate.

Nikad nismo patili od izuzetne reputacije, nama je bila i ostala čast sudjelovati. Nismo opterećeni biti uzorima nebrojenim gitaristima ali trebalo bi puno vremena nabrajati sve projekte koje smo obogatili svojom svirkom. Naš pogled je uvijek prema naprijed ka usavršavanju, da li sviračkom ili tehničkom smislu ali sa 'dušom'.

Zanimljivo je da se do 2003. godine nismo poznavali, niti smo išli u istu školu, a sudbina nas je toliko povezala, pogotovo sa energičnim načinom sviranja i talentom za brzo shvaćanje. Imali smo oduvijek ton i stil točno kakav je trebao i već u prvoj godini postojanja smo stvorili novo poglavlje u nadamo se, nedovršenoj priči osječkih bandova.

Ogromna je hrabrost ili ludost bila stvoriti band i probati se nametnuti u Osijeku koji je 'krcat' velikim bendovima i to bez imalo reputacije, a nama je to uspjelo, pogotovo kada su u band došli Brna i Ivica. Ta 'svježa krv' koju su njih dvojica donijela, pomogla je Bolero bandu da otvori još bolje i jače poglavlje. Trebalo je neko vrijeme da se sve posloži i da stvorimo današnji Bolero band Osijek i da pariramo najboljima.

U Boleru smo svi pronašli svoje glazbeno zadovoljstvo, ono o čemu smo maštali slušajući ploče 70ih i ranih 80ih. Od prve svirke je već prošlo skoro 30 godina. Svo to vrijeme imali smo priliku surađivati s puno istaknutih glazbenika, a adrenalin kao imperativ nam je dao da istrčimo pravi pravcati maraton i to mnogo puta u nepoznato.

Danas ćete nas ipak sresti na manje ekstremnim mjestima, nego nekih godina ali glazba je ono što nas istinski ispunjava i glazbu želimo živjeti minimalno do posljednjeg daha, ...

Za nas će i naše obitelji reći da smo se rodili sa instrumentima, za koje se trudimo da usvoje ili naslijede barem minimalnu ljubav prema glazbi. U kući su nam uvijek postavljeni instrumenti, ..., ili za vježbu ili sa nadom da će se naši klinci motati oko njih. Neki od naših sinova i kćeri su već sa šest godina bili prave male senzacija, a neki bi čak mogli danas zamjeniti oca u bendu.

Da li ćemo u tim našim naumima uspjeti, vidjet ćemo ali smo sigurni da smo uspjeli generacijama postaviti temelj da je glazba neodvojivi dio njihovih života. S njom će sigurno, barem u mislima, obići svijet i dobro se 'razgibati'.

Jedina strast u svemu je glazba

Prihvatili smo taj poziv i svirali smo, danima i noćima, vježbali i uživali, a 2003. godine se konačno dogodila simbioza koja je utemeljila Bolero band Osijek, ispisavši jednu lijepu glazbenu priču koja traje i danas. Iako smo se bavili sa razlićitim hobijima, pa i zanimanjima, u duši smo prvenstveno glazbenici i glazba je oduvijek prva ljubav. Jedina strast, zapravo u svemu.

Imali smo hrabrost i viziju

Band nikada nije mirovao, nikada se nije dogodilo da nešto ne možemo ili nećemo i taj, neumorni način nas je i odredio pred publikom, jer zaista, ..., i danas nas veseli svaki novi glazbeni izazov, pogotovo svirati nešto što do sada nismo imali priliku, jer nema većeg izazova da se prvenstveno dokažete sami sebi, pa zatim i publici.

Imali smo hrabrost i viziju, imali smo ono nešto što obilježi band i izdvoji ga iz mase drugih bandova. Svirali smo kao i danas, ..., zabavnjak, tamburaške pjesme, kola, pop, rock, narodnjak, klasiku, .., strane engleske, španjolske, poljske, portugalske, grčke i ko zna kakve još pjesme, ..., svirali smo apsolutno sve, sve što se od nas tražilo. Možda nekome čudno ali pokrivamo sve naše i susjedne regije i za svaku 'posebnu' svirku se pomno pripremamo. Jednostavno ne želimo doći u poziciju da nešto bitno ne znamo ili da nikada nismo čuli, za gostima bitnu, pjesmu koja se od nas traži. Podrazumijeva se da ono što vrijedi na današnjoj svirci, na idućoj ne vrijedi, jer nas očekuju sasvim drugi zahtjevi.

Uloga autora ili vođe

Kada se stvorio Bolero band Osijek, ulogu autora ili vođe nitko nije nikada imao, jednostavno dogovor i povjerenje je nama jedina opcija. Angažirani smo svi svugdje, gdje svojim iskustvom, tehničkim znanjima, bavljenjem glazbom općenito ili barem autoritetom možemo pomoći. Sve što u glazbi znamo, prenosimo na one koje to zanima, a i jednim dijelom, osjećamo to kao svoju dužnost, jer sviranje je sigurno recept za produženu mladost.

Mali korak ispred

Naš minimalni, početni talent ali ogromna predanost poslu stvorili su od nas dovoljno dobre glazbenike da bi se ozbiljno bavili sa svatovima uopće. Imali smo dar da uvijek budemo mali korak ispred u prepoznavanju i osjećanju glazbe koju publika traži i rado sluša, pa su naši zadatci uglavnom bili 'jednostavni'. Nikad ne sviramo po 'našem' ali oduvijek uspjevamo svirati ono što se od nas traži.


Novo

MIX Play/Pause Track

release cover

Photo - Novo

release cover

Video

release cover


Audio

Coveri 1

 • Danas sam OK

  Danas se osjećam bolje, danas mi sunce sja,
  opet sam onaj stari, koga si voljela, koga si željela.

  Moje su oči more, bi li se kupala,
  moje je srce lađa, bi li zaplovila po mojim morima.

  Hej, hej, hej, danas sam O.K., učini sve da tako ostane
  hej, hej, hej, danas sam O.K., gdje si da si, javi se,
  s tobom lakše je

  Dodaj mi tu gitaru, baš ću zasvirati,
  onu tvoju staru, koju si željela, koju si pjevala

  Danas se osjećam sjajno, opet mi sunce sja,
  nije ovako bilo zadnjih sto godina, zadnjih sto godina.

 • Dirlija

  Na stolu su prazne čaše, rakija se popila
  gdje li nam se jutros budiš, ko te snenog pokriva
  Ovdje je baš sve po starom, znaš kad sića natjera
  da pazimo, razvlačimo, sve do prvoga.
  Sjetimo se onda tebe, u toplim noćima
  kada stari svirac, onu tvoju zasvira i pjeva.

  Dirli, dirli, dirlija, nemoj dizat' graju
  para ima hadžija i za sitnu raju.

  Tvoje lice gledamo samo na slikama
  daj navrati bar na tren, popij jednu s nama
  Sjetiš li se i ti nas u toplim noćima
  kada stari svirac onu tvoju zasvira i pjeva.

 • Jutro je

  Uz tebe sam htela ljubav biti
  crne oči, mesto vina piti
  uz tebe sam htela ostariti.

  Jutro je, jutro je,
  kad te nema, bolje da se nisam ni probudila
  nema mesta na jastuku, koje nisam ljubila
  željo moja, željo moja, željo moja

  Uz tebe sam htela ljubav biti
  u grudima svoju nežnost kriti
  uz tebe sam htela ostariti.

  Uz tebe sam htela ljubav biti
  cvećem nasu kuću ispuniti
  uz tebe sam htela ostariti.

 • Zvijezda tjera mjeseca

  Zvijezda tjera mjeseca, za goru ga otjera
  za goricom vodica, na vodici curica,
  bijelo lice umiva.

  Daj mi curo vodice iz te bijele ručice,
  ne dam dragi ni kapi, nek ti duša iskapi,
  zbog sinoćne besjede.

  Zbog sinočne besjede i rumene jabuke,
  drugoj daješ rumene, meni mladoj uvele,
  uvela ti duša ta.

 • 9000

  Nekada, u svakom drugom gradu sam imao, po jednu ljubav bar
  svi ti gradovi sada su u tebi, do njih me vodi tvoga oka par
  A ti si nazalost, drugome verna, i citas samo kako se pise
  al' nesto jos treba da znas, on te voli duze, ja te volim vise

  9000 metara na nebu sam ja, za tren kad mi osmeh das
  9000 milja ispod mora, na dnu sam ja kad me ne gledas.

  Nekada, sve je bilo isto, samo su se zene menjale
  sad je obratno, sa tim sam na cisto, jedna noc promenila je sve
  A ti si nazalost, drugome verna i citas samo kako se pise
  al' nesto jos treba da znas, on te voli duze, ja te volim vise.

Come on take me